dilluns, 23 de març del 2015

Arpella pàl.lida russa (Circus macrourus): primers registres a la comarca de la Selva d'aquest rapinyaire propi de les estepes asiàtiques.


 L'arpella pàl·lida russa és un rapinyaire migrador que nidifica a les regions estepàries compreses entre Mongòlia i el sud de Rússia. Hiverna al sud del Sàhara, el subcontinent indi i l'est de la Xina.
A Catalunya i a la resta de la península Ibèrica és un migrador i hivernant fins ara considerat molt escàs, tot i que s'aprecia un augment de registres en els darrers anys. La major part de les arpelles, durant la migració de primavera, creua directament sobre el mar Mediterrani central.
Aquesta circumstància comporta que, quan hi ha forts temporals de llevant, els ocells que en aquell moment estan creuant el mar siguin empesos més cap a l'oest, arribant a les costes i el prelitoral del llevant peninsular i de Catalunya. Per altra banda, part de la població nidificant s'està desplaçant a altres àrees on fins ara no era present, degut a la desaparició del seu hàbitat de nidificació ocasionat per l'activitat humana. Aquests ocells establerts com a nous reproductors a Finlàndia i altres àrees del nord d'Europa també estarien comportant noves variables en les rutes migratòries, ja que es desplaçarien directament cap al sud durant la migració de tardor, creuant tot Europa i arribant a la península Ibèrica. I és de suposar que, un cop arribada la primavera, utilitzin la mateixa ruta fent el viatge en sentit contrari. Aquests exemplars, juntament amb els que són empesos pels temporals de llevant, són els que presumiblement s'observen a les comarques del litoral i prelitoral català.
Precisament aquests dies, coincidint amb el temporal de llevant, s'està produint una sèrie d'observacions d'aus pertanyents a aquesta espècie a la plana selvatana (compresa entre les comarques administratives de la Selva i el Gironès), i també a les comarques empordaneses. Aquests registres serien els primers coneguts per a la comarca administrativa de la Selva, si bé ja n'hi ha de precedents a la plana selvatana inclosa administrativament a la comarca del Gironès. En concret, entre els dies 21 i 23 s'han observat arpelles als termes municipals de Cassà de la Selva, Caldes de Malavella i Campllong, i és més que probable que les observacions d'aquest escàs i bellíssim rapinyaire es repeteixin els propers dies si continuen les actuals condicions climàtiques.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...